top of page

ons. 02. aug.

|

Haslev

Åbningsceremoni for Q'ero besøg

Den Shamanistiske Vej og Wiraqocha Foundations Global Paqo School inviterer til denne åbningsceremoni med Francisco og Ricardo Apaza Flores, som er brødre og efterkommere af de gamle Inkaer i Peru. Man behøver ingen forudsætninger for at deltage.

Tilmelding med dit fulde navn og telefonnummer på
info@denshamanistiskevej.dk
Åbningsceremoni for Q'ero besøg
Åbningsceremoni for Q'ero besøg

Tid & sted

02. aug. 2023, 18.30 – 21.00

Haslev, Moltkesvej 71, 4690 Haslev, Denmark

Detaljer

Francisco og Ricardo Apaza Flores har en fantastisk hjertevarm tradition, som de vil dele med os, mens de er i Danmark. De kommer fra landsbyen Qolpa Qucho i Hatun Q'eros, hjertet af Q'ero-nationen i Peru og indleder deres besøg i Danmark med denne smukke åbningsceremoni, assisteret af Anja Møller Jensen og Rikke Agersted. 

Q'eroerne er de sidste, levende efterkommere af Inkatraditionen. På grund af Hatun Q'eros afsides beliggenhed omkring 5.000 meter oppe i Andesbjergene, har deres tradition været forholdsvis uberørt af ydre påvirkning i over 500 år, indtil den første akademiske ekspedition under ledelse af Oscar Nuñez Del Prado ankom til Q'eros i 1955. I løbet af de sidste 20 år er interessen vokset, og den officielle anerkendelse fandt sted i 2011, da Q'eros blev udnævnt til "Det sidste Inka-samfund i Peru" af den peruvianske kulturmyndighed.  Meget af den autentiske lære i denne tradition er dog ikke blevet delt før på grund af det komplekse i at forklare Q'eroernes verdenssyn og oversætte fra Q'ero sproget. Men med åbningen af The Global Paqo School gennem Wiraqocha Foundation er den ægte tradition, der undervises i direkte af tolv Q'ero mestre med deres egne ord, blevet bragt frem i dagens lys for os vesterlændinge.

Formålet med besøget er blandt andet at indtroducere den gamle Inkavisdom og bygge bro til Danmark på en ny måde. For 3 år siden stiftede Elizabeth Jenkins sammen med 12 af de dygtigste Paqo'er fra Q'eros The Global Paqo School. Både Anja og Rikke studerer på skolen, som har åbnet op for visdom og dyb læring, som Q'eroerne kun har delt med meget få udenfor samfundet før. 

Ceremonien foregår i Den Shamanistiske Vejs have og starter med en introduktion af de to herrer samt det samarbejde med Wiraqocha Foundation, der har gjort besøget muligt. Wiraqocha Foundation er stiftet af Elizabeth B. Jenkins, som har skrevet flere bøger om den gamle Inkavisdom. Hun har selv lært fra denne tradition i mere end 35 år og er en af de få udenfor Q'ero samfundet, som virkelig har fået lov til at komme dybt ind under huden på den smukke tradition, som den praktiseres af Q'erofolket selv.

Vi fortsætter aftenen med selve åbningsceremonien, som forestås af Francisco og Ricardo i form af en traditionel Llaqta haywarikhuy (eller despacho, som denne form for offerpakke også kaldes). En Llaqta haywarikhuy samler det spirituelle lokalsamfund (os der samles) og her beder Francisco og Ricardo om velsignelse og tilladelse fra alle naturånderne til det arbejde, de skal udføre i Danmark. Det er en meget smuk bøn, som levendegøres i en traditionel struktur af alskens lækkerier som blade, frø, chokolade, blomster m.v. En haywarikhuy er en uhyre kraftfuld bøn, fordi der lægges så mange dybfølte ønsker ind i den, og til åbningsceremonien, kommer der en velsignelse for hver eneste deltager med i pakken.

Vær OBS på, at sluttiden KUN er en cirkatid, så lad være med at have en bagkant, da det vil forstyrre ceremonien, hvis deltagerne går, før den er færdig. Telefoner bedes være slukket under hele arrangementet.

KUNSTHÅNDVÆRK FRA Q’EROS LAVET MED BØN OG INTENTION

Både før og efter undervisningen er det muligt at købe noget af det fantastiske håndarbejde, som Ricardo og Francisco har med fra Peru. Mastanaer, perlesnore, ceremonielle huer, tasker mm. Disse ting skal betales kontant og gerne i Euro eller Dollars.

Vævningerne fremstilles med ceremonielle bønner og påkaldelser under hele processen. Bønnerne er for dyrene, der har givet ulden, for klipningen, spindingen af garnet, vævningen m.v. Der er lagt utrolig meget kærlighed og intention i hvert eneste stykke kunsthåndværk.

SPROG

Francisco Apaza Flores taler primært quechua, og Ricardo Apaza Flores taler både quechua og spansk. Anja Møller Jensen vil derfor oversætte til dansk under hele seminaret, MEN hvis der er deltagere fra andre lande, som ikke forstår dansk, vil oversættelsen primært være på engelsk.

DIN BETALING STØTTER PROJEKTER FOR Q'ERO FOLKET

25% af indtægten fra seminaret og velkomstceremonien går til Wiraqocha Foundation og de projekter, organisationen støtter Hatun Q'eros med. Hatun Q'eros er Q'ero folkets samfund, som består af 6 landsbyer langt oppe i bjergene i hjertet af Q'ero nationen i Peru For mere information se www.wiraqochafoundation.org

Det er kun få år siden, der blev åbnet en vej til Hatun Q'eros. 

Den dag i dag er der dog ingen busser, tog, butikker, klinikker, hospitaler eller læger i nærheden af samfundet. Når vores lærermestre skal undervise på The Glopal Paqo School, kan det tage op til 10-12 timer for dem, der bor længst væk fra Cusco, at nå frem til et sted, hvor der er internetforbindelse. Først 4 timer til fods, så skal de tage en bus (hvis man er heldig kommer den) og derfra en anden bus eller på motorcykel eller bil hvis man kan finde en.

På trods af den fattigdom, de rent materielt lever under, har de en af de rigeste, åndelige traditioner i verden. Wiraqocha Foundation blev oprettet i 1996 for at støtte dette fantastiske folk og deres traditioner. Du kan læse om noget af det arbejde, som fonden udfører, her: https://wiraqochafoundation.org/pages/impact.

Alene i det sidste år er der blevet indsamlet penge til at anlægge vandreservoirer i Q'eros, som er nødvendige på grund af den globale opvarmning, til køb af alpacaer af høj kvalitet, som er afgørende for befolkningen, til at installere internet under pandemien. Hatun Q'ero Cultural Center er desuden blevet åbnet i hjertet af Cusco for at bringe Inka-visdommen tilbage til hjertet af Inka-hovedstaden, da Q'ero folket i Peru lider desværre under den samme misforståelse og nedladenhed som mange andre traditionelle folkeslag rundt om i verden. 

Der er også blevet indsamlet midler til et brobygningsprojekt, da en af de broer, som Q'ero'erne bruger til at nå frem til regnskoven, hvor de dyrker nogle af deres afgrøder, kollapsede, og tog flere mennesker med sig. Det er alle vigtige projekter, som ikke ville være mulige uden ekstern støtte. Når du deltager i denne ceremoni, vil du hjælpe ved at deltage på en meningsfuld måde i disse projekter.

OM FACILITATORERNE

Francisco og Ricardo Apaza Flores er brødre og sønner af den afdøde verdenskendte Altomisayoq Don Mariano Apaza fra Hatun Q'eros. De er begge to meget anerkendte for deres arbejde og færdigheder som Paqo'er. Begge brødre er kendt som dygtige kokabladslæsere og fremragende traditionelle healere og lærere i deres tradition.

De har arbejdet med den gamle visdom, siden de var meget unge, og Francisco siges at være en af de mest dygtige Q'ero kokabladslæsere. Kokablade bruges til spådomskunst, og er den traditionelle måde at diagnosticere sygdomme, årsager og helbredelsesmetoder på.  Vi, som arrangerer besøget, har prøvet kokabladsaflæsning mange gange og er dybt imponerede over så mange præcise og nuancerede svar, deres kokablade kan give.

Rikke Agersted ejer Den Shamanistiske Vej, som lægger hus til besøget, og har i over 20 år arbejdet med både de Nord- og Sydamerikanske shamanistiske veje. Q'erofolkets visdom er blevet den røde tråd i Rikkes undervisning og healingsmetoder, og hun er slet ikke i tvivl om, at de kan noget helt særligt, som Verden i dag har brug for. Rikke har de sidste 2,5 år været elev på The Global Paqo school.

Anja Møller Jensen har lært både fra Den Shamanistiske Vej og nu også det sidste 1,5 år på The Global Paqo School. 

TID & STED:  Onsdag d. 2. august 2023  fra kl. 18.30 - 21.00 på Den Shamanistiske Vejs adresse: Moltkesvej 71, 4690 Haslev. Ankomst til stedet mellem kl. 18 og 18.20.

PRIS: 130 kr. som betales straks ved tilmeldingen. Beløbet refunderes ikke i tilfælde af afmelding igen, men du kan overgive din plads til en anden. Du skal i så fald give os besked herom.

TILMELDING: Send en email med dit fulde navn og telefonnummer til info@denshamanistiskevej.dk. Du modtager derefter nærmere information til dagen samt betalingsoplysninger.

SU d. 1. august 2023.

Del denne begivenhed

bottom of page